Analgosedarea este un tip de anestezie superficială recomandată pacienților cu anumite afecțiuni medicale, copiilor foarte mici și celor care suferă de anxietate stomatologică. Cu alte cuvinte, analgosedarea este soluția pentru pacienții în cazul cărora tratarea afecțiunilor dentare în mod clasic implică dificultăți majore.
Procedura de analgosedare este realizată de personal specializat, respectiv de o echipă formată din medic anestezist și asistentă de anestezie.
Analgosedarea presupune administrarea pe cale intravenoasă a unor medicamente cu scopul reducerii funcțiilor cognitive ale pacientului, astfel încât acesta să tolereze, în condiții de confort, intervenția stomatologică. Pacientul va fi într-o stare numită generic „între somn și realitate”, legătura sa cu medicul fiind menținută.
Pe toată perioada anesteziei, pacientului îi sunt monitorizate funcțiile vitale, pentru a se depista și trata prompt orice abatere de la normal a parametrilor fiziologici. Durata analgosedării este, în medie, de o oră, la finalul căreia pacientul este conștient.
Anterior procedurii de analgosedare, starea de sănătate a pacientului este evaluată prin analize medicale, fiind importante antecedentele patologice ale acestuia, bolile cronice și acute prezente, tratamentele administrate, alergiile și antecedentele anestezice. De asemenea, pacientul primește indicații stricte cu privire la regimul alimentar de urmat atât înainte, cât și după procedură.