Pentru pacienții care nu pot depăși fobia sau anxietatea stomatologică, Junior&Family Dental Clinics oferă servicii de consiliere psihologică specializate pentru adulți sau pentru copii!
Fobia și anxietatea stomatologică
Pentru cei mai mulți oameni, dar în special în cazul copiilor, tratamentul stomatologic este asociat cu proceduri dureroase, cu teamă și anxietate. Răspunsul copiilor la durere este unul complex și este influențat de un număr de factori psihologici.
În special la vârsta de la 1 an și șase luni la 2 ani, copiii sunt extrem de sensibili la durere.Preșcolarii și școlarii mai mici de 11-12 ani, de obicei, nu pot face diferența între durere-disconfort și durere-atingere. Abia în jurul vârstei de 12 ani, atunci când copiii își dezvoltă abilitatea de a gândi abstract, reacția lor la durere este asemănătoare cu cea a unui adult. De asemenea, la această vârstă, majoritatea copiilor sunt capabili să își asume întreaga responsabilitate pentru necesitatea folosirii sau nu a analgeziei locale.
Procedurile dureroase determină frică și anxietate, iar acestea măresc senzația de durere. De aceea, la Junior&Family Dental Clinics am creat în interiorul cabinetului stomatologic o atmosferă care să inspire încredere, folosim tehnici farmacologice adecvate de controlare și reducere a durerii și anxietății, pentru a elimina disconfortul tratamentului dentar.
Pacientul copil, încrezător și relaxat în fotoliul dentar, reprezintă condiția esențială pentru reușita tratamentului în stomatologia pediatrică. Frecvent, o parte dintre pacienții copii se adresează cu ezitare, cu frică sau cu o stare de anxietate la cabinetul stomatologic, adesea asociind aceasta vizită cu experiențe dentare neplăcute povestite de către alți membri ai familiei.
În aceste condiții, medicul stomatolog, printr-o bună pregătire psihologică în abordarea micului pacient, reprezintă o șansă fundamentală în ceea ce privește atitudinea ulterioară a pacientului copil față de actul terapeutic stomatologic.
Fobia și anxietatea stomatologică în cazul adulților
Frica de medic este des întâlnită, însă unii se tem de medicul stomatolog, atât de mult încât amână la nesfârșit vizita la dentist. Majoritatea procedurilor stomatologice nu sunt dureroase, însă pentru persoanele cu fobie față de stomatolog, chiar și o simplă examinare poate produce panică ș pentru a evita cabinetul stomatologic, o astfel de persoană înfruntă singură durerea, afecțiunile gingivale și chiar dinții sparți sau cariați.
Fobia și anxietatea stomatologică sunt foarte des întâlnite și fac parte dintre motivele principale pentru care vizitele la stomatolog sunt evitate. Trebuie să distingem între “anxietate” si “fobie”: persoanele cu anxietate stomatologică simt neliniște sau stânjeneală înainte de a merge la dentist, exagerează teama fără un motiv real în timp ce fobia stomatologică este o afecțiune mai gravă, o frica intensă, manifestată prin atacuri de panică.
Nu exista o limită bine stabilită care să separe anxietatea “normală” de fobie, însă frica de stomatolog nu trebuie să ne afecteze viața. Fobia față de stomatolog poate duce la creșterea riscului apariției afecțiunilor gingivale și la pierderea prematură a dinților.
Evitarea dentistului are și efecte asupra psihicului. Dinții decolorați sau cariați pot face ca o persoană sa-și piardă încrederea in sine, să se simtă nesigur de aspectul său fizic, zâmbesc mai puțin sau deschid gura doar parțial în timp ce vorbesc.
Simptomele fobiei includ:
- stări de neliniște și insomnii cu o seară înainte de controlul stomatologic;
- atacuri de panică sau întâmpinarea problemelor de respirație atunci când sunt introduse instrumentele stomatologice în gură;
- stare de nervozitate în sala de asteptare;
- imaginea instrumentelor stomatologice sau a halatului alb sporește anxietatea;
Fobia și anxietatea apar din diferite motive, cele mai des întîlnite fiind:
- Durerea – Frica de durere poate fi rezultatul unor experiențe neplăcute din trecut, înainte ca cele mai multe proceduri stomatologice nedureroase să apară;
- Sentiment de neajutorare sau lipsa controlului – Aflați pe scaunul stomatologic, pacienților li se cere să stea nemișcați. Pacientul se simte neajutorat și fără control, fapt care sporește anxietatea (fobia se regăsește și anxietatea față de avion).
- Stare de jenă, stânjeneală – Gura este o parte foarte intimă a corpului. Unele persoane se simt prea rușinate sau stânjenite pentru a lăsa un străin să privească în interiorul gurii. În plus, tratamentele stomatologice necesită o apropiere fizică și acest lucru poate produce anxietate și disconfort.
- Experiențe neplăcute în trecut – Oricine a experimentat durere sau disconfort în timpul unor proceduri stomatologice, poate deveni anxios și se poate teme de următoarea programare.