Logo Junior Family Webp

Servicii stomatologice complete adresate copiilor și adolescenților

Vârsta 1 – 3 ani: Prima vizită la dentist

Dentiția temporară, cunoscută mai ales ca dinții de lapte sau dinții temporari, numără în total 20 de dinți. La vârsta de 6-7 luni încep să erupă dinții de lapte. Mai întâi apar cei doi incisivi centrali inferiori, urmați de omologii superiori. Uneori se observă mici chisturi albăstrui, o coriză seroasă, o înroșire a obrajilor. În această perioadă dinții copiilor tăi vor începe să erupă activ și până la vârsta de 3 ani copilul va avea toți dinții erupți.

Dinții de lapte sunt deci constituiți în ansamblul lor către vârsta de 3 ani și orice întârziere în erupția dentară mai mare de un an peste această vârstă trebuie să fie considerată patologică. Erupția poate fi însoțită de salivație, roșeață a gingiilor, care pot fi eventual tumefiate, lucioase și dureroase.

Dacă încă nu ați planificat o vizită cu medicul dentist, acum este momentul cel mai potrivit pentru o programare. Nu uitați, dinții de lapte contează! Aceștia vor asigura spațiul pentru apariția dinților permanenți și vor contribui la dezvoltarea limbajului.

Vârsta de 5 – 6 ani: Primul dinte pierdut

Următoarea etapă este pierderea dinților de lapte și erupția dinților permanenți. Medicii dentiști clasifică această etapă ca fiind dentiție mixtă. Acest lucru se petrece în jurul vârstei de 5 sau 6 ani. În medie, durează aproximativ 6 ani pentru ca un copil să își piardă dinții de lapte și să aibă toți dinții permanenți erupți (cu excepția măselelor de minte).

Este absolut necesar, ca părinte, să monitorizați copilul pentru a vă asigura că acesta se spală periodic pe dinți. Trebuie să îl încurajați și să faceți ca aceasta să fie o activitate distractivă și nu o obligație zilnică. De asemenea, copilul dumneavoastră ar trebui să consulte medicul dentist de cel puțin două ori pe an.

Dentiția permanentă reprezintă setul complet de 32 de dinți definitivi, cei care vor rămâne copilului pentru toată viața. Este cu atât mai important ca părinții să fie preocupați ca tranziția de la dinții de lapte la dinții permanenți să fie una lină.

Dacă primii dinți încep să erupă aproximativ de la vârsta de 6 ani, dentiția permanentă este completă la vârsta de 16 ani, cu excepția molarului III („măseaua de minte”), care poate erupe de la vârsta de 18 la 25 de ani.

Este important de reținut că erupția dentiției permanente se realizează diferit la fete și la băieți.

Etapa cuprinsă între vârstele 6-9 ani, care cuprinde erupția molarului I și a incisivilor.

 

Etapa cuprinsă între 9-13 ani care cuprinde erupția premolarilor, a caninului și a molarului II:

Fete

Băieti

Fără așteptat. Te simți mai bine.

Programează-te
acum pentru
consultație