Tratamentul cariilor dentare
Cariile afectează dantura umană din cele mai vechi timpuri. Cariile sunt cauzate de un anume tip de microbi din cavitatea bucală pe care îi preluăm imediat după naștere, ca bebeluși, de la mame.
Odată cu erupția dinților și în funcție de alimentele consumate și de nivelul de zahăr al produselor ingerate, pe suprafața dinților se formează comunități de bacterii care pot produce carii.În stabilirea metodei de tratament al cariilor dentare se va urmări dacă leziunea este o carie incipentă cavitară, dacă este o carie secundară sau primară.
- Cariile incipente apar sub forma unor pete albicioase pe suprafața dintilor, fapt care indică o zonă de demineralizare a smalțului. În acest caz, se recomandă un tratament de remineralizare, fără a fi necesară curățarea cariilor cu freza sau obturarea aestora.
- Cariile cavitare se observă prin faptul că leziunea a creat deja o cavitate în dentină, nu numai în smalț, fapt care va necesita o curățare minuțioasă și aplicarea unei obturații sau a unei plombe.
- Cariile secundare se formează la marginea sau dedesubtul obturațiilor existente sau a lucrărilor dentare. Cariile secundare sunt cauzate fie de fragmente fracturate din obturații mai vechi, fie din cauza faptului că nu au fost eliminate țesuturile infectate. Cariile secundare mai pot apărea sub coroane dentare, punți sau proteze mobilizabile vechi sau care nu au fost corect adaptate. În acest caz, se recomandă îndepărtarea în totalitate a plombelor sau a lucrărilor dentare precum și a țesuturilor infectate. La final, se va aplica o nouă obturație sau coroană dentară.