Sigilarea – izolarea suprafeței dentare
Sigilarea este o procedură stomatologică simplă și nedureroasă care previne apariția cariilor. Procedeul constă în izolarea suprafaței dentare de mediul cavității bucale. În acest sens, sunt acoperite șanțurile foarte adâncite de pe suprafața ocluzală a molarilor și premolarilor, șanțuri în care sunt reținute resturile alimentare care nu pot fi îndepărtate prin periaj simplu.
Sigilările au o durată medie de 2 – 3, până la 5 ani, însă sunt necesare consultații periodice la medicul stomatolog, pentru ca acesta să verifice integritatea sigilantului. Odată ce materialul sigilant a dispărut, dintele devine din nou vulnerabil.
Alternativa fluorizării o reprezintă sigilarea dentară, tot o metoda de profilaxie în tratamentul cariei dentare, care însă acționează în mod diferit. Sigilarea crează o barieră între dinte și factorii care produc cariile, în vreme ce fluorizarea crește rezistența dintelui la acești factori.
Medicii dentiști Junior&Family Dental Clinics recomandă sigilarea ca procedeu:
- la 6 luni de la erupția dintelui, pentru dinții cu reliefuri sau șanturi profunde;
- pentru protecția dinților de lapte cu risc foarte crescut de apariție a cariilor;
- atât la dinții temporari cât și la erupția dinților permanenți, începând cu vârsta de 5 – 7 ani, pâna la 11 – 14 ani;
Sigilarea nu este recomandată persoanelor adulte pentru care poate fi dificil să se obișnuiască cu senzația de modificare a mușcăturii.
Alternativa sigilării o reprezintă fluorizarea dentară, tot o metoda de profilaxie în tratamentul cariei dentare, care însă acționează în mod diferit. Sigilarea creează o barieră între dinte și factorii care produc cariile, în vreme ce fluorizarea crește rezistența dintelui la acești factori.