Ortodonția reprezintă tratamentele stomatologice care asigură alinierea dinților și așezarea lor în poziția corectă a maxilarelor, prin purtarea aparatelor dentare. În acest fel se rezolvă nu doar o problemă estetică, ci și una de sănătate dentară, întrucât dinții înghesuiți sau greșit aliniați pot crea afecțiuni dentare și gingivale pe termen lung.
Aparatul dentar ortodontic este accesibil copiilor încă de la vârsta de 7 ani. Contrar presupozițiilor, nu este niciodată prea târziu pentru a purta aparat dentar, ba dimpotrivă, acesta poate fi purtat și este recomandat inclusiv la vârsta adultă. În plus, tratamentul dentar ortodontic este recomandat deoarece, pe termen lung, malformațiile favorizează formarea tartrului, apariția cariilor și poate cauza apariția unor defecte de natură funcțională (îngreunarea masticației, a vorbitului și a respirației).
Ca orice demers medical, și tratamentul ortodontic implică o serie de scopuri, obligații, limite și riscuri terapeutice. În vederea diagnosticării și elaborării planului de tratament sunt obligatorii următoarele examene paraclinice: modele de studiu, ortopantomografie, teleradiografie de profil.
La Junior&Family Dental Center, tratamentele ortodontice sunt însoțite de informații complete care să ofere pacienților sau părinților toate caracteristicile acestui tip de tratament, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a tratamentului. Aceasta înseamnă că, pentru reușita tratamentului, pacientul trebuie să își asume o serie de responsabilități.
Responsabilități:
- menținerea unei igiene orale perfecte pe întreaga durată a tratamentului ortodontic;
- respectarea duratei tratamentului: un tratament ortodontic durează, în medie, 2 ani;
- asumarea extracțiilor în scop ortodontic: în urma examenului clinic și a măsuratorilor paraclinice poate să apară necesitatea extracției unor dinți integri pentru a face spațiu pentru alinierea dinților frontali;
- reducerea consumului de dulciuri și de alimente dure sau lipicioase.
La sfârșitul tratamentului ortodontic activ este indicată purtarea unor aparate de contenție. Contenția reprezintă stabilizarea rezultatelor obținute în urma tratamentului, pentru a permite menținerea lor pe termen lung.