Ceramica dentară este cea mai bună alegere pe care o poate face un pacient în cazul unei lucrări dentare, fie că este vorba de o restaurare redusă, fie de o punte dentară sau proteză mobilizabilă extinsă. Calitățile ceramicii sunt date de estetica deosebită, gama mare de culori și transluciditatea apropiată de cea a dinților naturali. Ceramica dentară este un material dur și rezistent care oferă o gamă foarte bogată de nuanțe, cu proprietăti estetice excelente, putând imita cele mai mici detalii de pe suprafața dinților.
Materialul nu este sensibil la consumul alimentelor prea calde sau prea reci, însă este indicat să nu se consume alimente extrem de dure și să nu se suprasolicite lucrările de ceramică. Ceramica dentară poate fi folosită atât singură în cazul lucrărilor integral ceramice, cât și în combinație cu diverse aliaje metalice sau de zirconiu care vor juca rolul de schelet de susținere.

Lucrări dentare metalo-ceramice
Coroana metalo-ceramică și puntea metalo-ceramică au în componență un schelet metalic de susținere care asigură rezistența întregii lucrări protetice. Un avantaj important al lucrărilor metalo-ceramice ține de legătura puternică dintre scheletul metalic și ceramică. Calitatea, dar și prețul unei lucrări depind în mare parte de aliajele metalice folosite pentru confecționarea scheletului.

Lucrările ceramice pe schelet din zirconiu prin tehnologia CAD/CAM
Zirconiul este un tip special de ceramică de culoare albă, care are rezistență și durabilitate excelente, fiind considerat cel mai rezistent material folosit în stomatologie până la această oră. Zirconiul se poate folosi cu mare succes pentru confecționarea scheletului de susținere al lucrărilor ceramice, având o estetică deosebită datorită faptului că nu conține niciun fel de metal. Datorită esteticii și rezistenței deosebite, se pot realiza lucrări dentare exclusiv din zirconiu, cu recomandarea ca acestea să fie amplasate în zone mai puțin vizibile. Costurile lucrărilor ceramice pe schelet din zirconiu pot fi mai ridicate, acest fapt fiind datorat atât materialului în sine, cât și aparaturii necesare prelucrării lui: lucrările sunt executate cu sisteme computerizate, având o precizie desăvârșită.

Lucrările integral ceramice
Sunt lucrări dentare confecționate în întregime din ceramică, fără schelet metalic sau din zirconiu, și sunt folosite, de regulă, atunci când pretențiile estetice sunt foarte ridicate, cum ar fi în cazul incisivilor. Absența scheletului de susținere le face mai puțin rezistente, motiv pentru care nu sunt recomandate pentru molari, acolo unde se produce masticația. Nu este indicat să se realizeze punți integral ceramice care depășesc 2 sau 3 elemente.